A Borvidék Nagyágyúi

A Borvidék Nagyágyúi

Ezen a túrán a borvidék legismertebb, legnagyobb múltra visszatekintő, illetve legdinamikusabban növekvő pincészeteivel ismerkedhet meg. A túra... Bővebben
Acélos Túra - a Modernitás Útján

Acélos Túra - a Modernitás Útján

Ezen a bortúrán a Villányi Borvidék legmodernebb technológiájával felszerelt, vagy valamilyen szempontból rendkívüli, szokatlan pincészetbe látogathat el ... Bővebben
Paletta Bortúra

Paletta Bortúra

Ezen a bortúrán változatos képet kaphat a villányi pincészetekről: nagyágyúk és kicsi pincék, nagy múltra visszatekintő és fiatal, ám rendkívül Bővebben
Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Ezen a bortúrán kevésbé ismert, kisebb területen gazdálkodó, ám csodálatos borokat készítő családi pincészetekbe kalauzoljuk el, melyek borait nem találja meg nagyáruházak Bővebben
  • 1

Máriagyűdi Kegyhely

mariagyud kegytemplomMáriagyűdnevét a magyar honfoglalók közt érkező Gyöd vezérről kapta. Már ezelőtt is csobogott az a forrás, - a római út mellett -, ahol egy Mária szobrocskát helyeztek el, és szent helyként tisztelték az erre járók és itt élők.

Bencés szerzetesek 1006-ban megtalálták a kegyelettel körülvett Mária-szobrot és kápolnát emeltek fölé. 1148-ban II. Géza királyunk építtetette fel a templomot.

A középkorban reformátussá tette Perényi Péter siklósi várúr, majd hányattatott sorsra jutott a török megszállás ideje alatt. A kegyszobor elveszett. A nagyharsányi csatában felszabadult a vidék a török megszállástól és az egyre ismétlődő Mária-jelenések tartották izgalomban az embereket. A katolikus hívek kezdték visszakövetelni a templomot.

1698-ban új szobor került a templomba, de azt a rác betörések miatt Eszékre menekítették. Ma is ott látható a ferences templomban. Az 1706-os jelenéseket követően az akkori megyéspüspök adományaként került ide a jelenlegi kegyszobor.

A templomot a ferencesek a 18. században kibővítették, és 1742-ben szentelték fel. Ezután újabb törést jelent II. József intézkedése, aki bezárattatta a kegyhelyet. Az elkobzott tárgyak jegyzőkönyvében: 302 váratlan gyógyulás, 106 mankó, 1724 ezüst emléktárgy, arannyal, ezüsttel átszőtt miseruhák, kétmázsányi arany-ezüst tárgy szerepel. 1805.-ben VII. Pius állította vissza a kegyhely elismertségét.

Máriagyűd ma az ország egyik legkedveltebb zarándokhelye a gyakori imameghallgatások és a 17. századi Mária-jelenések miatt. Feljegyzések szerint Szűz Mária 1687-ben jelent meg először egy Tamás nevű katolikus gazdának, majd ezután újra Mátyás siklósi ispánnak.

A kéttornyú, barokk stílusú, római katolikus kegytemplom 2008-ban Basilica Minor rangot kapott, melyet XVI. Benedek pápa adományozott.

Forrás: www.villanyiborvidek.hu

A Kegytemplom nyári nyitva-tartása: Reggel 8 órától sötétedésig, legkésőbb este 8 óráig. A Kegytemplom téli nyitva-tartása: Reggel 8 órától 17.30-ig.

A nyitva tartásról érdeklődni lehet a 30/349-1065-ös telefonszámon.

A belépés ingyenes!

További információk és miserend»