A Borvidék Nagyágyúi

A Borvidék Nagyágyúi

Ezen a túrán a borvidék legismertebb, legnagyobb múltra visszatekintő, illetve legdinamikusabban növekvő pincészeteivel ismerkedhet meg. A túra... Bővebben
Acélos Túra - a Modernitás Útján

Acélos Túra - a Modernitás Útján

Ezen a bortúrán a Villányi Borvidék legmodernebb technológiájával felszerelt, vagy valamilyen szempontból rendkívüli, szokatlan pincészetbe látogathat el ... Bővebben
Paletta Bortúra

Paletta Bortúra

Ezen a bortúrán változatos képet kaphat a villányi pincészetekről: nagyágyúk és kicsi pincék, nagy múltra visszatekintő és fiatal, ám rendkívül Bővebben
Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Ezen a bortúrán kevésbé ismert, kisebb területen gazdálkodó, ám csodálatos borokat készítő családi pincészetekbe kalauzoljuk el, melyek borait nem találja meg nagyáruházak Bővebben
  • 1

Palkonyai Körtemplom

Palkonya körtemplomPalkonya katolikus temploma, a Szt. Erzsébet templom, avagy Körtemplom országos műemléki védettség alatt áll. A templomot a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el.

A kiváló akusztikájú templom rendszeresen ad helyet különböző kórus-fellépéseknek. Minden év szeptemberében egyik helyszíne a nemzetközi hírű Európai Bordal Fesztiválnak.

Az első templom építése 1771-ben fejeződött be. Ez egy kis kápolna volt, melyet a lakosság kegyúri segítség nélkül saját erőből építetett.  A kápolnát Pritzelmajer Károly plébános szentelte fel. 1782-ben a kápolna részére Pécsett egy kis harangot öntettek, mely mellé 1793-ban Bécsből egy nagy harangot hozattak. Az első harangok sajnos már nincsenek itt. 

A lakosság növekedésével a kápolna hamarosan kicsinek bizonyult, ezért a 19. század elején Batthyány János földbirtokos ezt az egyedülálló, klasszicista stílusú templomot építtette. Ezt Juranics Antal pécsi kanonok szentelte fel 1816-ban, Szent Erzsébet tiszteletére. A bádoggal fedett szép kerek kupola már messziről látható. A kerek templombelső átmérője 13,30 m, magassága 18 m.

A templom főbejárata az utcára néz, a torony pedig a templom mögött áll és keletre néz. A torony 38 m magas, süvege pirosra festett bádogból készült. Itt helyezték el a kápolna két harangját, melyhez 1844-ben Pécsett egy harmadikat öntettek. Ez még ma is a toronyban van. Súlya 448 kg. A két régi harangot az első világháború idején leeresztették, beolvasztották és háborús célokra feldolgozták. 1926-ban a község Pécsett ismét vásárolt egy kis harangot. Ennek súly 64,5 kg. Ezt a második világháborúig iskolaharangként használták.

 1961-ben a templomot renoválták és festették. Az oltárképet és a két freskót Gebauer Ernő pécsi festőművész restaurálta. A szimbólumokat Őry József festette. A mellékoltárokat a renoválás során lebontották. Ezzel egyidőben az oltár alatt szent sírt építettek ki. A templomot a 80-as években országos műemlékké nyilvánították.

Látogatható, a kulcsot itt kell kérni: Frech Ferenc, Palkonya, Fő u. 30. (a templommal szemben).

Forrás és további információk: www.palkonya.hu

Ha adózott a kultúrának és végig látogatta a Villányi Borvidék csodálatos műemlékeit (a palkonyai körtemplomot és pincesort, vagy a siklósi várat és dzsámit például), akkor megérdemli, hogy ízlelőbimbóit is kényeztesse. Vegyen részt valamely Bortúránkon és Foglaljon helyet soron következő túráink valamelyikére most, nehogy lemaradjon! A túrák létszámkorlátosak!