A Borvidék Nagyágyúi

A Borvidék Nagyágyúi

Ezen a túrán a borvidék legismertebb, legnagyobb múltra visszatekintő, illetve legdinamikusabban növekvő pincészeteivel ismerkedhet meg. A túra... Bővebben
Acélos Túra - a Modernitás Útján

Acélos Túra - a Modernitás Útján

Ezen a bortúrán a Villányi Borvidék legmodernebb technológiájával felszerelt, vagy valamilyen szempontból rendkívüli, szokatlan pincészetbe látogathat el ... Bővebben
Paletta Bortúra

Paletta Bortúra

Ezen a bortúrán változatos képet kaphat a villányi pincészetekről: nagyágyúk és kicsi pincék, nagy múltra visszatekintő és fiatal, ám rendkívül Bővebben
Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Titkos Borvidéki Gyöngyszemek

Ezen a bortúrán kevésbé ismert, kisebb területen gazdálkodó, ám csodálatos borokat készítő családi pincészetekbe kalauzoljuk el, melyek borait nem találja meg nagyáruházak Bővebben
  • 1

Siklósi vár

siklosi varErődjének első falait még a XIII. században, 1251 körül rakták le. A várat először egy 1294-es oklevélben említik, amikor a Kán nemzetségbeli Suklosiak a birtokosai. 1387-ben Zsigmond király a várat elkobozza és a Garai-család nádori ágának adományozza. A Garaiak egy évszázadon át birtokolták, fejlesztették a várat gótikus stílusban.

1482-ben a vár újra királyi birtok lett, Mátyás király pedig fiának, Corvin Jánosnak adta. 1507-ben Perényi Imre ostrommal foglalja el a várat. A Perényiek átrendezték, és a reneszánsz szellemében átépítették a várpalotát. Perényi Imre és második felesége Kanizsai Dorottya életük nagy részét a várban töltik, de az 1526-os Mohácsi csata után Dorottya elhagyja Siklóst, először Németújvárra majd Sárvárra költözik, a nádor fia pedig Sárospatakra. Siklós várát Szulejmán szultán serege 1543-ban foglalja el és majd 150 éven át jelentős katonai támaszpontként használja.

Siklós visszafoglalása után gróf Caprara Eneas császári generális kapja meg, aki hozzákezd a ma is álló hatalmas várkastély kiépítéséhez, de halálával félbe marad a munka. A kastély befejezése már a Batthyány család nevéhez fűződik a 18. században. 1873-ban Benyovszky Lajos pozsonyi ügyvéd vásárolja meg a várat és ők az utolsó birtokosai. 1929-ben műemlékké nyilvánították, 1944-ben a Honvédkincstár vásárolta meg és átalakítani kívánta.

A megbontott és a világháború során erősen megrongálódott várnak 1955-ig nem volt gazdája. Baranya megye Tanácsa saját kezelésbe vette és helyreállította. A vár az állam tulajdona. 2000-ben a vár kezelését a Siklósi Várszínház Kht. vette át, ami ma már Nonprofit Közhasznú Kft.-ként működik.

A siklósi vár felújítására Siklós Város Önkormányzata által megpályázott két támogatási forrásból került sor. 2010 márciusa és 2011 májusa között az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Program „Megújuló vár a Tenkes alján” című pályázat közel 1 milliárdos támogatási összegéből a vár déli és keleti szárnyai kerültek felújításra és restaurálásra. Továbbá sor került a múzeumi terek kiállítási tárgyainak restaurálására és beszerzésére is.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2010-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Mohács Város Önkormányzata és Siklós Város Önkormányzata konzorciumban megvalósuló „Siklós-Mohács turisztikai tengely” elnevezésű projektjét 1 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesítette. A beruházás részeként 2010 júliusa és 2011 szeptembere között sor került a barbakán, a felhajtóhíd, a Kanizsai Dorottya-kert és a várkápolna belső tereinek rekonstrukciójára, továbbá az egykori parkoló helyén egy XXI. századi igényeknek megfelelő Látogatóközpont kialakítására.

Forrás: www.villanyiborvidek.hu

A Siklósi Vár nyitva tartása és további információ: www.svsz.hu

 

Ha adózott a kultúrának és végig látogatta a Villányi Borvidék csodálatos műemlékeit (a palkonyai körtemplomot és pincesort, vagy a siklósi várat és dzsámit például), akkor megérdemli, hogy ízlelőbimbóit is kényeztesse. Vegyen részt valamely Bortúránkon és  Foglaljon helyet soron következő túráink valamelyikére most, nehogy lemaradjon! A túrák létszámkorlátosak!